Verktyg du borde ha i hemmet

Listan på verktyg som alla borde ha kan vi tycka är oändlig. Men det finns vissa saker som du måste ha, oavsett vad!

Hammare och spik

En hammare och spik är de viktigaste verktygen i din verktygslåda. En hammare kan användas för att slå in spikar i trä eller andra material för att hålla ihop dem medan en spik finns i många olika former och storlekar så att de kan passa in i många olika hål. Hammaren är också utmärkt för att hänga upp foton, kläder på väggar eller precis allt annat som hänger på en vägg! Se dock till att inte slå dina fingrar med den, det gör ont.

Hammare och andra verktyg finns ofta i mycket varierande kvalitet. Vi rekommenderar därför att använda Testapan eller liknande tjänst för att hitta verktyg av hög kvalitet. Detta istället för att köpa och få reda på i efterhand om produkten höll måtten eller inte.

Skruvmejsel

En skruvmejsel är ett verktyg med ett handtag och en spets som är utformad för att vrida skruvar. Det finns många olika typer av skruvmejslar, som till exempel skruvmejslar med platt huvud och med phillipshuvud. En flatheadskruvmejsel har ett enkelt blad i form av ett ”L”, medan en filipsskruvmejsel ser ut som ett ”X” när den ses uppifrån.

Det viktiga är dock att du har en skruvmejsel. Vill du lyxa till det kan lite olika typer av skruvmejslar vara rätt smidigt att ha hemma.

Skiftnyckel

En skiftnyckel eller justerbar skiftnyckel är ett handverktyg som används för att ge grepp och mekanisk fördel när man tillämpar vridmoment för att vrida föremål – vanligtvis roterande fästelement som muttrar och bultar – eller för att hindra dem från att vrida.

När en skruv måste dras åt används ofta en skiftnyckel för att dra åt den. En skiftnyckel kan skilja sig i storlek och greppstyrka beroende på vilken skruv som behöver dras åt eller lossas.

Det finns många olika typer av skiftnycklar, men allt du behöver är en!

Vattenpass

Ett vattenpass är ett instrument som är avsett att visa om en yta är horisontell (jämn) eller inte.

När du hänger upp bilder eller målningar på väggarna måste de hängas rakt så att de ser mer presentabla ut. Om de inte hängs rakt kan det annars se ganska illa ut! Ett vattenpass kan vara till hjälp i den här situationen.

Precis som för övriga verktyg gäller samma, det räcker med ett!

Borrmaskin

En borrmaskin är ett roterande verktyg, vanligtvis eldrivet. Det används främst för att göra hål i olika material, t.ex. trä eller metall.

Hål kan vara viktiga för att hänga upp föremål på väggar eller fästa andra föremål vid varandra. Det bästa med en borrmaskin är att den också hjälper dig att sätta spikarna på svåråtkomliga ställen! En borrmaskin kan ha många olika typer av tillbehör för att borra hål av olika storlek i olika material.

Precis som de andra verktygen som nämnts tidigare bör man börja med bara en borrmaskin och sedan förgrena sig därifrån vid behov!

Tumstock

En tumstock är kanske det enklaste verktyget för att mäta hur lång en viss yta är. Ytor kan vara svåra att mäta för hand. Men en bra tumstock kan göra susen! Det är dessutom ett väldigt billigt verktyg.

Måttband

Måttband är en remsa av material som är märkt med mått och som används för att mäta föremål och avstånd. Om du till exempel behöver kontrollera hur långt ett rum är eller hur lång en person är, kan ett måttband vara ett utmärkt verktyg för detta!

Sticksåg

En sticksåg är ett handhållet elverktyg som används för att skära ut kurvor ur olika material med hjälp av ett tunt blad som kallas för ”rullsåg”. Det är ett av de mer mångsidiga verktygen i din arsenal. Med en bra sticksåg klarar du av många uppgifter i hemmet.

Sammanfattning

En fin arsenal med verktyg är inget man köper på en gång, det är lite som köket i den nya lägenheten: Det byggs upp under en viss tid. En borrmaskin och några skruvmejslar är en utmärkt början. Lägg därtill en vattenpass, ett måttband och kanske en sticksåg så är du på god väg att få en riktigt fin uppsättning verktyg!

Verktyg som alla borde ha:

  1. Hammare och spik
  2. Skruvmejsel
  3. Skiftnyckel
  4. Vattenpass
  5. Borrmaskin
  6. Tumstock
  7. Måttband
  8. Sticksåg

Tack för oss! Och lycka till med att bygga den ultimata verktygslådan. Tänk på att förteckningen är inte fullständig. Det finns många andra verktyg som kan komma till nytta när du bygger något, reparerar saker i huset eller behöver skära material på olika sätt.

Ta hand om dig och vi hoppas att vi har gett några användbara råd om vilka verktyg alla bör ha!