Vad ska man ha hemma vid kris?

Vad ska man egentligen ha hemma ifall Sverige utsätts för en kris? Detta är något som många undrar över under dessa hemska tider.

För 4 år sedan skickade MSB ut en broschyr vid namn ”Om krisen eller kriget kommer”. I broschyren anges havremjölk, burkar med Bolognese-sås, tortillas, sardiner och fiskbullar som exempel på livsmedel som människor bör lagra i händelse av en nödsituation. Varje familj bör även ha 3 liter vatten per person och dag.

Har du tappat bort broschyren rekommenderar vi att du beställer hem en ny. Det är helt kostnadsfritt och kan göras på MSB:s hemsida.

Nedan följer en del råd på saker du bör ha hemma för att klara dig vid en kris. Du behöver inte ha alla saker hemma men ju mer beredskap du har, desto bättre för dig själv, din familj och samhället i stort. Ingen kan göra allt, men alla tillsammans kan göra en stor skillnad.

Förutom sardiner och Oatly bör du även ha:

  1. 21 liter vatten (per person och vecka)
  2. Vevradio (detta är bra för att ta sig till tillförlitlig information vid störningar i telefonnät och cyberattacker)
  3. Första hjälpen-kit
  4. Hygienartiklar
  5. Filtar, varma kläder
  6. Medicin
  7. Ficklampa
  8. Stormkök (och T-röd)
  9. Vattenrening (filter eller tabletter)

Röda Korset har en fullständig lista på saker att ha i krislådan.

Vad säger experten?

Vi frågade Joakim Olsson från PreppingSverige.se, en hemsida som hjälper människor med prepping, vad han skulle välja om han bara får välja en grej.

Svår fråga! Min fru hade nog fördragit om jag bara fick välja en sak, och inte ha hela källaren full som vi har nu…

Förutom mat och vatten så du/ni klarar er i en vecka skulle jag rekommendera alla att skaffa ett stormkök. Med ett stormkök kan du tillreda mat utan att förlita dig på el. Andra på listan, skulle vara en vevradio, på detta sätt kan du ta del av samhällsviktig information oavsett situation.

Men nu var det bara en sak, så stormkök får det bli.

Joakim Olsson, PreppingSverige.se