Vad är koshersalt för något?

Koshersalt är ett grovkornigt salt som ursprungligen kom till USA som en ersättning för vanligt bordssalt.

Koshersalt har större kristaller än de flesta andra salter och dess ihåliga pyramidform gör att det löser sig snabbt. De stora pyramidkristallerna gör också koshersalt idealiskt som pretzel- eller saltkaramelltopping.

Dessutom föredrar många kockar att använda koshersalt på grund av dess mildare smak jämfört med jodat bordssalt. På grund av sin stora kristallstorlek innehåller koshersalt inget tillsatt jod som kan ge saltet en obehaglig smak.

En nackdel med koshersalt är dock att det också är dyrare än bordssalt. Prisskillnaden beror på den bearbetning som koshersalt genomgår innan det blir vad du hittar på hyllan. På grund av denna extra process innehåller koshersalt i allmänhet tillsatser som kaliumjodid och magnesiumkarbonat som gör att det klumpar ihop sig men kan ge en bitter smak när det kombineras med sura livsmedel som citronjuice eller tomater. Det tenderar också att vara flagnare än vanligt bordssalt, så om du använder saltet för bakning, tänk på att sprida ut saltet jämnt mellan bakverken.

Vart kan man köpa koshersalt?

Kosher salt kan köpas i de flesta livsmedelsbutiker för mellan 50 och 100 kronor per låda, beroende på hur mycket du köper. Ett mer ekonomiskt alternativ är att köpa koshersalt i större mängder från grossister eller online.

Mängd koshersalt att använda

Om du vill ersätta bordssalt med koshersalt använder du upp till dubbelt så mycket koshersalt som anges i receptet och minskar alla andra vätskor med hälften. Om du använder ett finare bordssalt eller grovt havssalt i stället för koshersalt, minska antalet teskedar med en tredjedel och justera sedan vid behov vid tillagningen.